Звіт про проведення публічного громадського обговорення, що відбулося у формі зустрічі з представниками громадських організацій підприємців, їх спілок та учасників ринку харчових продуктів за участі представників центральних органів виконавчої влади 25 грудня 2012 року у приміщенні Держпідприємництва України

24.05.2013

Найменування органу виконавчої влади, який проводить обговорення

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Питання або назва проекту, винесеного на обговорення

Реформа системи харчової безпеки в Україні: покращення добробуту населення та конкурентоспроможності підприємств.

Тема публічного громадського обговорення стосується регулювання, передбаченого проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстраційний № 10495 від 21.05.2012) (далі – законопроект).

Інформація про осіб, що взяли участь в обговоренні

У зустрічі взяли участь представники громадськості (15 осіб), представник   Міністерства    економічного    розвитку    і    торгівлі    України  (1 особа), представник Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (1 особа). Запрошені представники Державної ветеринарної та фітосанітарної служби взяти участь у зустрічі не змогли.

Інформація про пропозиції, що надійшли до органу виконавчої влади за результатами обговорення

Письмових пропозицій та зауважень щодо питання, винесеного на обговорення, не надходило.

Під час проведення зустрічі від учасників надійшли пропозиції стосовно додаткового доопрацювання наступних питань:

термінології, запропонованої законопроектом;

доцільності введення європейської практики наявності єдиного компетентного органу, що реалізує державну політику у сфері безпечності харчових продуктів.

доцільності передачі повноважень компетентного органу щодо безпечності харчових продуктів до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

доцільності та подальшої ефективності впровадження в Україні системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP).

В цілому учасники зустрічі сходяться на думці щодо необхідності реформування сфери безпечності харчових продуктів з урахуванням європейського досвіду та з дотриманням пріоритетів безпеки харчових продуктів для життя і здоров’я громадян.

Інформація про рішення, прийняті за результатами обговорення

Держпідприємнитцво України в межах своїх повноважень здійснюватиме роботу, спрямовану на ефективне проведення реформи в галузі харчових продуктів та забезпечення розвитку підприємництва в цій галузі, а також врахує висловлені на зустрічі позиції щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстраційний № 10495 від 21.05.2012) у разі надходження відповідного законопроекту на погодження в якості регуляторного акта.